RUGPIJNMASSAGE

Rugpijn is een veel voorkomende pijnklacht, zeker bij de druk bezette mens van tegenwoordig met veel stress en relatief weinig beweging. Rugmassage kan tot vermindering van rugpijn leiden. Ontspannende rugmassage kan tussentijds vermindering van pijn geven en aangenaam zijn.

Rugpijn bevindt zich vaak bovenin bij schouders en bij de nek of juist onderaan de rug, de zogenoemde lage rugklachten. De schouders en nek zijn plaatsen waar psychische spanning zich vastzet, maar ook vaak in de lage rug. Bij lage rugpijn denkt men al gauw aan verschoven wervels of zenuwen die bekneld zitten. Gelukkig is dit lang niet altijd het geval en wordt de pijn veroorzaakt door kleine spierknopen.

Spierknopen geven vaak rugpijn. Pijnlijke plekken in de rug of op andere plaatsen in ons lichaam voelen vaak als een 'knoop' aan. Dit is een spierverharding, een plek waar zich afvalstoffen hebben opgehoopt. Deze spierverharding vermindert een goede doorstroming en moet dus los worden gemaakt om de rugpijn weg te nemen. Het verhelpen van deze verhardingen kan vaak met massage gebeuren

Rugmassage kan enorm verlichten. Door spanning of druk uit te oefenen op de spieren worden deze los gemasseerd, de doorbloeding gestimuleerd en de verzamelde afvalstoffen worden afgevoerd. De rugmassage kan soms pijnlijk zijn, maar zal uiteindelijk een ontspannend effect hebben en de doorstroming herstellen.

Chronische rugpijn: geneesmiddelen of massages als remedie?

Zo'n 400 mensen tussen 20 en 65 jaar met chronische rugpijn kregen een van de drie volgende behandelingen:

Na tien weken meldde 38% van de mensen die de traditionele behandeling kregen een fysieke verbetering . Bij de mensen die de massages kregen, was dat percentage 62 tot 65%. Deze laatsten verklaarden minder pijn te hebben, actiever te zijn en minder geneesmiddelen te gebruiken. Slotsom: massages zijn bijzonder heilzaam voor mensen met rugklachten, en dat ongeacht het type massage. Er werd namelijk geen verschil vastgesteld tussen de twee soorten massage. Misschien is het interessant om ze te integreren in de traditionele aanpak en ze dus te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen, de programma's van lichaamsoefeningen en educatieve programma's.

Artikel gepubliceerd door Isabelle Eustache op 01/08/2011
Bronnen: Cherkin D.C. et al., Ann Intern Med. 2011 Jul 5; 155 (1) : 1-9.